Projeccio de “Japó: visions imaginades”, d’Eloy Calvo

El documental “Japó: visions imaginades”, de l’il·lustrador i artista Eloy Calvo, va estrenar-se ahir a la secció Docs! Docs! Docs! del Docs Barcelona d’enguany. Aquesta secció, que projecta documentals d’una durada més curta que la resta (una mitja hora), mostra al públic del festival  petits projectes que, sense molt pressupost, aconsegueixen resultats sorprenents.

Aquest treball en concret, produït en col·laboració amb la productora Paral·lel 40 i TVC, ja havia estat estrenat a la televisió dins l’espai del Canal 33 “Tallers.doc”. El seu protagonista, que és el mateix Eloy Calvo, se’n va al Japó i, prenent com a base cinc dibuixos fet per cinc artistes catalans que intenten reflectir com s’imagina cadascun d’ells el país nipó, busca descobrir si aquesta imatge s’adiu o no amb la realitat.

Una de les cinc il·lustracions que guien a Calvo, feta per Aitor Chaves

La idea de dur a terme el projecte li va venir a Calvo perquè considera que el Japó “és el referent de cultura juvenil, ja que les últimes dues generacions s’han creat amb dibuixos d’allà”, però que tot i això ningú en sap “gaire cosa”. Per aquesta doble noció de proximitat-desconeixement, el seu viatge és, segons ell mateix, una incògnita de principi a fi.

Eloy Calvo gairebé no surt a la pel·lícula, tot i que hi va anar ell tot sol amb una càmera. Explica que volia que el paper central l’agafés el paisatge, i no ell. Tot i això, a mesura que avança el documental, Calvo surt més i més, reflexionant en veu alta. Al final, la pregunta és  obligada, i se la fa el mateix director a la sessió de preguntes posterior a la projecció : “Vaig anar-hi a veure si, de pas, em trobava el que hi havia als dibuixos, o vaig adaptar el viatge per trobar el que havien il·lustrat i em vaig oblidar de la resta?”.

“Japó: visions imaginades” es pot veure online al web de TV3 a la carta.

Aljosa Ajanovic Andelic

Aquesta entrada ha esta publicada en Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari